mod întunecat activinactiv

Fii sustenabil!

Folosește modul întunecat și poți economisi până la 67% din energia consumată de ecranul tău.

Află mai multe
Ziua Sustenabilitatii profil LinkedIn Ziua Sustenabilitatii profil Facebook Ziua Sustenabilitatii profil Instagram

De la schimbări climatice la urgență climatică

Se estimează că, la nivel global, peste 50 de miliarde de GES sunt emise în atmosferă în fiecare an. În timp ce unele gaze cu efect de seră apar în mod natural, de la revoluția industrială, oamenii au crescut concentrația la niveluri nesustenabile, de aceea acum există mai mult dioxid de carbon în atmosfera noastră decât în orice moment al istoriei omenirii. O mare parte din aceasta este rezultatul arderii combustibililor fosili precum petrolul și cărbunele, defrișările în cele mai mari păduri din lume și creșterea în masă a animalelor. Suntem acum în fața unei triple crize planetare – schimbările climatice, pierderea biodiversității și poluarea, fenomene negative interconectate și cu impact major asupra calității vieții pe Pământ. 

Ce poti sa faci daca esti cetatean, companie, ong, autoritate - ziua sustenabilitatii Ce poti sa faci daca esti cetatean, companie, ong, autoritate - ziua sustenabilitatii Ce poti sa faci daca esti cetatean, companie, ong, autoritate - ziua sustenabilitatii Ce poti sa faci daca esti cetatean, companie, ong, autoritate - ziua sustenabilitatii

Ce este urgența climatică?

Schimbările climatice se manifestă deja (secete, incendii, inundații, deficit de resurse și pierderi de specii, printre altele) și evoluția lor e rapidă. Aceste fenomene generează pierderi de vieți omenești și pagube materiale majore

Calcularea amprentei de carbon

Activitățile umane, cum ar fi arderea combustibililor fosili, contribuie la creșterea concentrației de gaze cu efect de seră în atmosfera Pământului

Pe măsură ce concentrația crește, crește și temperatura medie globală a lumii. În prezent, temperatura medie globală se situează cu aproximativ 1,1 °C peste nivelurile preindustriale. Dacă această creștere a temperaturii atinge 2°C, se estimează că va exista un risc și mai mare de evenimente naturale periculoase sau chiar catastrofale pe întreaga planetă, precum inundații, secete, incendii de vegetație și uragane.

Arderea combustibililor fosili
Calcularea amprentei de carbon

Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP)

termenul „urgență climatică” se referă la situația actuală a schimbărilor climatice prezente în acest moment la nivel global.

Urgență climatică
Calcularea amprentei de carbon

Starea de urgență climatică

a fost recunoscută la cel mai înalt nivel de către Organizația Națiunilor Unite încă din 2020, iar în ultimul an Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) și Organizația Meteorologică Mondială au publicat o serie de rapoate științifice privind efectul alarmant, și în curând, ireversibil, al schimbărilor climatice.

Efectul alarmant al schimbărilor climatice
Calcularea amprentei de carbon

Politici pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor

În ultimul raport IPCC din 2022, specialiștii afirmă că, în general, s-au înregistrat progrese bune în domenii precum vehiculele electrice și extinderea energiei electrice regenerabile. Cu toate acestea, există îngrijorare, deoarece rămân încă lacune majore în materie de politici pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor, sprijinul financiar și strategiile pentru implementarea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon la nivel național.

Citește raportul IPCC Extinderea energiei electrice regenerabile
Calcularea amprentei de carbon

Chiar dacă vom reuși să limităm creșterea temperaturii medii globale la sub 1,5oC până în 2100

am înregistrat deja o creștere de 1,1oC la nivel de 2021 - 8% din terenurile agricole de astăzi vor deveni nepotrivite din punct de vedere climatic, imediat după ce populația globală va fi atins 9 miliarde de oameni. Dacă încălzirea globală continuă fără măsuri de adaptare, experții IPCC estimează că încă 183 de milioane de oameni vor fi afectați de subnutriție până în 2050.

Terenuri agricole nepotrivite
Calcularea amprentei de carbon

Dovezile științifice sunt clare

Ne confruntăm cu o urgență climatică: emisiile de gaze cu efect de seră, rezultate din activitatea umană, provoacă schimbarea climatului nostru și își pun amprenta în mod vizibil și asupra sănătății oamenilor.

Schimbarea climatului nostru
Calcularea amprentei de carbon

Net 0

Dacă vrem să abordăm urgența climatică și să oprim creșterea temperaturii globale, trebuie să reducem drastic aceste emisii și să urmărim obiectivul „Net 0”. Termenul „zero net” înseamnă atingerea unui echilibru între carbonul emis în atmosferă și carbonul îndepărtat din aceasta. Acest echilibru se va întâmpla atunci când cantitatea de carbon pe care o adăugăm în atmosferă nu depășește cantitatea eliminată. Principalii absorbanţi sunt solul, pădurile şi oceanele, toate - elemente naturale. Până în prezent, nici un absorbant artificial, creat de om, nu este capabil să elimine CO2-ul din atmosferă suficient pentru a lupta cu încălzirea globală.

Atingerea unui echilibru între carbonul emis în atmosferă și carbonul îndepărtat din aceasta

Schimbările climatice în România

Fenomene climatice extreme cum sunt inundațiile, seceta, valurile de căldură, incendiile de vegetație, alunecările de teren, avalanșele etc., sunt o realitate în Europa, iar previziunile arată o creștere a frecvenței și severității în următorii ani, generând riscuri majore pentru populație și economie.

În 2019, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertiza că, pentru următorii 30 de ani, în România, se preconizează o creştere a temperaturii medii anuale a aerului cu până la trei grade, vara, și reducerea cantităţilor medii de precipitaţii cu aproximativ 10-15% în lunile estivale.

Schimbările climatice în România - ziua sustenabilitatii
Ce poti sa faci daca esti cetatean, companie, ong, autoritate - ziua sustenabilitatii Ce poti sa faci daca esti cetatean, companie, ong, autoritate - ziua sustenabilitatii Ce poti sa faci daca esti cetatean, companie, ong, autoritate - ziua sustenabilitatii Ce poti sa faci daca esti cetatean, companie, ong, autoritate - ziua sustenabilitatii

La 3 ani distantă

Asistăm la schimbări climatice fără precedent, iar efectele negative se resimt puternic și vor continua să se amplifice în viitor, cu implicații socioeconomice multiple:

În concluzie, valul de căldură și seceta traversate de țara noastră în vara anului 2022 au ilustrat clar implicațiile pe care schimbările climatice le au asupra sănătății publice, sistemului de producție agricolă, sistemului energetic, rezilienței sistemelor de transport naval și rutier, precum și asupra biodiversității*

Știai că?

Două treimi din evenimentele meteorologice extreme din ultimii 20 de ani au fost influențate de oameni.

Dacă toată planeta ar trăi după standardele de consum ale unui rezident UE, am avea nevoie de 2.8 planete Pământ pentru a ne susține.

Încălzirea planetei cu 1.5 grade Celsius până în 2040 este inevitabilă.

Nivelul mării crește mai rapid astăzi decât oricând. Până în 2050, creșterea nivelului mării va afecta casele a 300 de milioane de oameni din întreaga lume.

Încă din 1994, Pământul a pierdut în medie 400 de miliarde de tone din ghețari în fiecare an. Gheața de la Polul Nord ar putea dispărea complet în următorii 20 de ani, iar Arctica ar putea avea prima vară fără gheață chiar în 2035.

Prin topire, ghețarii pot duce la formarea unor lacuri glaciare temporare, care apoi se pot revărsa și afecta comunitățile locale. De asemenea, topirea ghețarilor poate schimba cursul râurilor, iar localitățile din zonă, care se bazau pe o sursă de apă din acel râu, pot rămâne fără aceasta, râurile curgând în altă parte.

Pe măsură ce temperaturile globale cresc, țânțarii Aedes aegypti care poartă virusul Dengue (DENV) ar putea prospera în locuri care anterior nu erau potrivite pentru ei și pot beneficia de perioade mai scurte de incubație. (Dengue este virusul transmis de țânțari cu cea mai rapidă creștere din lume, ucigând în prezent aproximativ 10.000 de oameni și afectând aproximativ 100 de milioane pe an).

Pământul a pierdut 60% din fauna sălbatică în ultimii 40 de ani.

Incendiile din păduri au devenit din ce în ce mai răspândite, arzând astăzi de două ori mai mult decât în urmă cu 20 de ani și aducând pierderi de 3 milioane de hectare de copaci, o dimensiune aproximativă cu cea a Belgiei. Schimbările climatice sunt un un factor major de creștere a incendiilor forestiere.

Pe data de 18 august 2022: au avut loc incendii de vegetație la mai puțin de 80 km de Valencia;
fumul unui incendiu dintr-un parc național al Portugaliei a învăluit câțiva zgârie-nori din Madrid (la 400 km distanță!)
20 de pasageri răniți într-un tren spre Zaragoza, din cauza flăcărilor din apropierea căii ferate;
fluviul Rin din Franța a secat;
pe Dunăre, navele s-au împotmolit în noroi din cauza nivelului scăzut al apei.