mod întunecat activinactiv

Fii sustenabil!

Folosește modul întunecat și poți economisi până la 67% din energia consumată de ecranul tău.

Află mai multe
Ziua Sustenabilitatii profil LinkedIn Ziua Sustenabilitatii profil Facebook Ziua Sustenabilitatii profil Instagram

Cum să contribui dacă ești cetățean?

Următorii 7 ani sunt decisivi pentru a limita creșterea temperaturii globale peste 1,5 °C. 

Pentru a contribui cu toții la efortul global de limitare a schimbărilor climatice la 1,5C, potrivit Acordului de la Paris*, este nevoie ca fiecare dintre noi să se încadreze anual într-un „buget” individual de emisii de CO2**

Ce poti sa faci daca esti cetatean, companie, ong, autoritate - ziua sustenabilitatii

SOLUȚII

Tu de câte planete ai nevoie pentru a-ți susține stilul de viață?

Află ce soluții ai la dispoziție pentru a-ți reduce amprenta, astfel încât să te încadrezi în bugetul individual de emisii de CO2. Este important ca fiecare dintre noi să consume mai responsabil și să contribuie activ, la nivel individual. Nu trebuie să privim contribuția noastră ca pe o acțiune individuală. Adoptarea obiceiurilor de reducere a amprentei de carbon a 8 miliarde de oameni, împreună, vor face cu siguranță diferența.

„Cea mai mare amenințare pentru planeta noastră este credința că altcineva o va salva”. Robert Swan

REDUCERE

Redu amprenta ta de carbon atunci când călătorești:

Redu amprenta ta de carbon atunci când călătorești:

Autoturismele individuale reprezintă peste 80% din traficul în transportul terestru de călători, ceea ce le face principalul responsabil pentru amprenta de carbon a sectorului. În 2019, în Uniunea Europeană, mașinile individuale au fost responsabile pentru 60,6% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

  • Pentru distanțe scurte, alege bicicleta în locul mașinii. Această alegere poate reduce emisiile de dioxid de carbon privind transportul cu 67%, la nivel de comunitate.
  • Pentru distanțe lungi, alege trenul sau autocarul. Autocarele sunt unul dintre cele mai sustenabile mijloace de transport de pasageri: de 6 ori mai puțin poluante comparativ cu autoturismul personal. Un autocar transportă până la 80 de pasageri și este în medie plin în proporție de 60%, demonstrând beneficiile ecologice ale trecerii la transportul colectiv de pasageri. În medie, o călătorie de 400 km cu un autocar pe distanțe lungi economisește 6,6 kg de emisii de CO2 per pasager doar prin înlocuirea mașinii.
  • Redu consumul de carburant. O mașină cu motorul rece consumă mult mai mult decât o mașină cu motorul încălzit. Lasă motorul să se încălzească, conducând cu viteză redusă primii kilometri.
  • Redu viteza pe autostradă de la 130 km/oră la 110 de kilometri pe oră pentru a economisi un litru la 100 de kilometri. Pierderea de timp este neglijabilă: pe o călătorie de 50 km, faci mai mult cu doar 4 minute. Mai mult sfaturi practice poți citi aici.
  • Chiar dacă toate cele 242 de milioane de mașini din Europa ar deveni neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, probleme precum congestia traficului ar rămâne, alături de apariția unor noi probleme, cum ar fi o cerere uriașă de energie verde.
  • În România va fi introdusă o taxă pe carbon, la nivel european, începând cu anul 2027, pentru cei care folosesc, în transporturi şi pentru spaţiile locative, combustibili care produc emisii de carbon.
Pentru distanțe scurte, alege bicicleta în locul mașinii
Redu risipa alimentară

Redu risipa alimentară

Producția, transportul și manipularea alimentelor generează emisii semnificative de dioxid de carbon (CO2), iar atunci când alimentele ajung la gropile de gunoi, generează metan, un gaz cu efect de seră și mai puternic.

Alimentele pierdute sau risipite contribuie la schimbările climatice, având o amprentă de carbon la nivel global de aproximativ 8% din totalul emisiilor cu efect de seră antropogene globale. Ele reprezintă si o risipă de resurse limitate, precum pământ, energie și apă de-a lungul întregului ciclu de viață al produselor. Pentru fiecare kilogram de alimente produse, sunt eliberate în atmosferă 4,5 kg de CO2.

România ocupă locul 9 în clasamentul UE privind risipa de alimente: aruncăm zilnic 6000 de tone de mâncare bună de consum, anual 2.2 milioane de tone de alimente ajung la cosul de gunoi. 50% dintre români cheltuie circa 40% din venitul lunar pentru hrană.

  • Cumpăra doar hrana necesară și fă-ți o listă de cumpărături înainte (planificarea este cheia)
  • Depozitează corect și porționează mâncarea;
  • Stochează în caserole pentru zilele următoare, mâncarea neconsumată sau chiar congeleaz-o;
  • Alege să refolosești mâncarea rămasă prin rețete creative și rapide;
  • Cumpără cât mai multe produse locale și de sezon (vei avea parte de mai mult gust, vei susține producătorii locali și vei reduce și emisiile aferente transportului);
  • Pune în coșul de cumpărături inclusiv fructe și legume inestetice, gustul este mai important decât aspectul;
  • Achiziționează produse la preț redus, în vânzare accelerată, care se apropie de termenul de valabilitate;
  • Folosește aplicații dedicate combaterii risipei alimentare (așa cum este bonapp), de unde poți cumpăra mâncare pe cale de a expira la prețuri reduse;
  • Împarte mâncarea cu prietenii, colegii, vecinii;
  • Donează mâncarea pe care nu o mai poți consuma către persoane vulnerabile;
  • Compostează resturile alimentare, chiar și într-un apartament este posibil (aici poți găsi explicații);
  • Fă voluntariat în cadrul organizațiilor care luptă pentru combaterea risipei alimentare (precum Federația Băncilor pentru Alimente);
Pentru fiecare kilogram de alimente produse, sunt eliberate în atmosferă 4,5 kg de CO2
Redu consumul de carne

Redu consumul de carne

Impactul animalelor asupra emisiilor variază de la o țară la alta. La nivel global, ONU estimează că acestea reprezintă mai mult de 14% din toate gazele cu efect de seră produse de om. Când vorbim despre emisii, de obicei ne gândim la dioxid de carbon (CO2). Dar emisiile animalelor includ și metanul, care este de până la 34 de ori mai dăunător mediului în decurs de 100 de ani decât CO2, potrivit ONU. Carnea de vită produce cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră, care includ metanul. O medie globală de (50 kg) de gaze cu efect de seră este eliberată pentru aproximativ 1 kg de proteine. Carnea de miel are urmatoarea cea mai mare amprentă asupra mediului, dar aceste emisii sunt cu 50% mai mici decât carnea de vită.

Carnea de vită produce cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră, care includ metanul.
Redu consumul de plastic

Redu consumul de plastic

Plasticul este unul din cele mai comune elemente responsabile pentru poluare și poate fi reciclat de maxim 5 ori. Jumătate din toate materialele plastice produse vreodată au fost fabricate în ultimii 15 ani. Producția de plastic a crescut exponențial, de la 2,3 milioane de tone în 1950 la 448 milioane de tone până în 2015. Se preconizează că producția se va dubla până în 2050.

Totodată, până în 2050, producția și incinerarea de plastic ar putea emite 2,8 gigatone de CO2 pe an, eliberând la fel de multe emisii precum 615 centrale pe cărbune de cinci sute de megawați.

  • Spune nu plasticului de unică folosință. Cumpăra alimente la vrac și nu ambalate. Dacă vrac nu este posibil, atunci folosește pungi textile reutilizabile;
  • Atunci când totuși trebuie să cumperi produse ambalate, caută și alege-le pe cele care folosesc plastic reciclat în locul celui virgin.
Producția de plastic a crescut exponențial, de la 2,3 milioane de tone în 1950 la 448 milioane de tone până în 2015.
Redu cantitatea de produse folosite

Redu cantitatea de produse folosite

Cumpără doar lucrurile de care ai nevoie cu adevărat.

Consumă mai responsabil.
Redu consumul de apă

Redu consumul de apă

Apa dulce este o resursă critică și în scădere rapidă. Dar disponibilitatea apei nu este singurul aspect de mediu. Un fapt cheie care trece adesea neobservat este că o aprovizionare constantă cu apă - care implică pomparea, tratarea, livrarea și apoi tratarea apelor reziduale rezultate - este un proces care necesită foarte mult resurse, ce are ca rezultat cantități masive de emisii de carbon. În medie, fiecare metru cub de apă consumat generează sau 10,6 kg de emisii de carbon.

De exemplu, dacă închizi robinetul când te speli pe dinți, poți economisi până la 14 l de apă. Deși 70% din suprafața Pământului este acoperită de apă, doar 2,5% o reprezintă apa proaspătă. Din aceasta, doar o mică parte este și potabilă. Într-un minut, la robinet, pot curge până la 7.5 l de apă.
Redu consumul de energie, începând cu propria ta gospodărie

Redu consumul de energie, începând cu propria ta gospodărie

Este important să reducem consumul de energie, deoarece producerea de acesteia presupune emiterea de gaze cu efect de seră. Iată de ce: Combustibilii fosili constau în principal din carbon și hidrogen. Când combustibilii fosili sunt arși (arși), oxigenul se combină cu carbonul pentru a forma CO2 și cu hidrogenul pentru a forma apă (H2O). Aceste reacții eliberează căldură, pe care o folosim pentru energie. 40% din emisiile de CO2 se datorează arderii combustibililor fosili pentru producerea de energie electrică.

  • Scoate din priză dispozitivele și aparatele electrocasnice. Un televizor color lăsat în modul standby poate consuma 85% din energia pe care o folosește când funcționează;
  • Înlocuiește becurile incandescente care mai ard încă în casă cu becurile cu LED. Acestea au o perioadă de viață de cel puțin 10 ori mai mare și folosesc între 10% și 30% din energia unui bec cu incandescență;
  • Pornește mașina de spălat numai dacă este umplută la capacitate maximă;
  • Setează termostatul centralei, pe timp de iarnă cu 1-2 grade mai jos, și aerul condiționat, pe timp de vară, cu 1-2 grade mai sus. Astfel, locuința ta va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu până la o tonă pe an.
  • Curăță sau înlocuiește filtrele murdare ale aparatului de aer condiționat, conform recomandărilor ce l-au însoțit. Economisești 158 kg de dioxid de carbon și aprox. 750 Ron pe an.
Este important să reducem consumul de energie
Redu cumpărăturile de haine noi

Redu cumpărăturile de haine noi

Industria modei este una dintre cele mai mari din lume și reprezintă circa 2% din Produsul Intern Brut (PIB) global. Din păcate, este, de asemenea, unul dintre cei mai mari poluatori din lume, al doilea după petrol. A emis 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, eliberând 1,2 miliarde de tone de dioxid de carbon pe an, mai mult decât industria de transport maritim și industria aviației la un loc.

Dacă se va continua în același ritm, se preconizează că emisiile de gaze cu efect de seră ale industriei vor crește cu peste 50% până în anul 2030. Aceste emisii provin din procesele de-a lungul lanțului de aprovizionare al industriei, de la materii prime la producție, de la procesare la transport.

  • Alege să refolosești și să dai o nouă viață hainelor pe care deja le deții (iată câteva idei de upcyling);
  • Fă schimb cu hainele prietenilor;
  • Cumpără haine second-hand (un bun loc de inspirație este comunitatea online Nu mai port, un grup de lifestyle cu peste 50.000 de membri, pornit de la ideea de a da o nouă viață hainelor și accesoriilor cu scopul de a proteja resursele Planetei și de a stopa consumerismul);
  • Cumpără haine produse local, pentru a evita poluarea cauzată de transport;
  • Cumpără haine croite manual, pentru a evita poluarea cauzată de o fabrică sau o unitate mare de producție;
  • Ori de câte ori ai ocazia, donează hainele pe care nu le mai porți sau du-le la un centru care reciclează textile. NU arunca hainele la gunoi;
  • Alege haine din materiale de calitate (naturale, organice sau reciclate). Nu uita că hainele alcătuite din materiale sintetice, la fiecare spălare, elimină microparticule din plastic în apă, așa că industria fast-fashion, deși parea cea mai ieftină alegere, este în realitate, departe de a fi sustenabilă.
1,2 miliarde de tone de dioxid de carbon pe an

REUTILIZARE

Soluții pentru reutilizare

Soluții pentru reutilizare

  • Reutilizează sacoșa veche de cumpărături, pentru a nu cumpără una nouă de fiecare dată;
  • Folosește un termos reutilizabil atunci când îți cumperi cafea, pentru a consuma mai puține pahare din plastic și carton;
  • Refolosește materialele vechi pentru a croi haine noi sau pentru a le da o nouă destinație;
  • Împrumută cărți de la prieteni sau de la bibliotecă pentru a reduce tăierea copacilor pentru obținerea hârtiei;
  • Folosește hârtie reciclată pentru imprimantă;
  • Spune NU paielor din plastic sau folosește un pai reutilizabil, pentru a evita consumul de plastic de unică folosință.
NU paielor din plastic

RECICLARE

Soluții pentru reciclare

Soluții pentru reciclare

  • Colectează separat și descoperă pe Harta Reciclării unde poți transforma deșeurile în resurse;
  • Învață să reciclezi corect. De exemplu, nu duce la reciclat cartonul cu reziduuri sau servețelele folosite sau capacul borcanelor.

Hârtia poate fi reciclată de maxim 7 ori, iar reciclarea ei economisește aproximativ 60 la sută din energia necesară pentru a genera hârtii noi din materii prime. Pe glob, aproximativ 4000 de milioane de copaci sunt tăiați în fiecare an pentru a fi folosiți în industria hârtiei.

Sticla este 100% reciclabilă pe o perioadă nedeterminată. Reciclarea sticlei economisește aproximativ o treime din energie în comparație cu fabricarea acestor produse din materiale virgine. De fapt, energia economisită prin reciclarea unei sticle de sticlă va acționa un bec de 100 W timp de patru ore.

Oțelul sau aluminiul pot fi reciclate la nesfârșit și pot deveni materie primă pentru produse noi. Reciclarea cutiilor de aluminiu economisește 95% din energia necesară pentru a face cutii noi din materii prime. Reciclarea oțelului și a conservelor de tablă economisește între 60 și 74%.

Bateriile au în componență substanțe periculoase, ce continuă să producă reacții chimice, și după folosire. O singură baterie ajunsă la gunoi poate polua 10 litri de apă.

Transformă deșeurile în resurse