mod întunecat activinactiv
Fii sustenabil!
Folosește modul întunecat și poți economisi până la 67% din energia consumată de ecranul tău.
Află mai multeSchimbările climatice se manifestă deja (secete, incendii, inundații, deficit de resurse și pierderi de specii, printre altele) și evoluția lor e rapidă. Aceste fenomene generează pierderi de vieți omenești și pagube materiale majore
Pe măsură ce concentrația crește, crește și temperatura medie globală a lumii. În prezent, temperatura medie globală se situează cu aproximativ 1,1 °C peste nivelurile preindustriale. Dacă această creștere a temperaturii atinge 2°C, se estimează că va exista un risc și mai mare de evenimente naturale periculoase sau chiar catastrofale pe întreaga planetă, precum inundații, secete, incendii de vegetație și uragane.
Arderea combustibililor fosilitermenul „urgență climatică” se referă la situația actuală a schimbărilor climatice prezente în acest moment la nivel global.
Urgență climaticăa fost recunoscută la cel mai înalt nivel de către Organizația Națiunilor Unite încă din 2020, iar în ultimul an Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) și Organizația Meteorologică Mondială au publicat o serie de rapoate științifice privind efectul alarmant, și în curând, ireversibil, al schimbărilor climatice.
Efectul alarmant al schimbărilor climaticeÎn ultimul raport IPCC din 2022, specialiștii afirmă că, în general, s-au înregistrat progrese bune în domenii precum vehiculele electrice și extinderea energiei electrice regenerabile. Cu toate acestea, există îngrijorare, deoarece rămân încă lacune majore în materie de politici pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor, sprijinul financiar și strategiile pentru implementarea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon la nivel național.
Citește raportul IPCC Extinderea energiei electrice regenerabileam înregistrat deja o creștere de 1,1oC la nivel de 2021 - 8% din terenurile agricole de astăzi vor deveni nepotrivite din punct de vedere climatic, imediat după ce populația globală va fi atins 9 miliarde de oameni. Dacă încălzirea globală continuă fără măsuri de adaptare, experții IPCC estimează că încă 183 de milioane de oameni vor fi afectați de subnutriție până în 2050.
Terenuri agricole nepotriviteNe confruntăm cu o urgență climatică: emisiile de gaze cu efect de seră, rezultate din activitatea umană, provoacă schimbarea climatului nostru și își pun amprenta în mod vizibil și asupra sănătății oamenilor.
Schimbarea climatului nostruDacă vrem să abordăm urgența climatică și să oprim creșterea temperaturii globale, trebuie să reducem drastic aceste emisii și să urmărim obiectivul „Net 0”. Termenul „zero net” înseamnă atingerea unui echilibru între carbonul emis în atmosferă și carbonul îndepărtat din aceasta. Acest echilibru se va întâmpla atunci când cantitatea de carbon pe care o adăugăm în atmosferă nu depășește cantitatea eliminată. Principalii absorbanţi sunt solul, pădurile şi oceanele, toate - elemente naturale. Până în prezent, nici un absorbant artificial, creat de om, nu este capabil să elimine CO2-ul din atmosferă suficient pentru a lupta cu încălzirea globală.
Atingerea unui echilibru între carbonul emis în atmosferă și carbonul îndepărtat din aceastaFenomene climatice extreme cum sunt inundațiile, seceta, valurile de căldură, incendiile de vegetație, alunecările de teren, avalanșele etc., sunt o realitate în Europa, iar previziunile arată o creștere a frecvenței și severității în următorii ani, generând riscuri majore pentru populație și economie.
În 2019, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertiza că, pentru următorii 30 de ani, în România, se preconizează o creştere a temperaturii medii anuale a aerului cu până la trei grade, vara, și reducerea cantităţilor medii de precipitaţii cu aproximativ 10-15% în lunile estivale.
Asistăm la schimbări climatice fără precedent, iar efectele negative se resimt puternic și vor continua să se amplifice în viitor, cu implicații socioeconomice multiple: